Banner
Velouté de courgettes


Een mooie velouté maken is lastig. Je kunt zeggen, de groentezeef of de staafsmixer door de gekookte groenten, daarna flink wat zure room en bouillon erbij en klaar. 't Is zeker een optie, maar het kan beter... Maar hoe moet dat dan?

En soms moet je en beetje geluk hebben: om een extra lekkere soep te maken én om achteraf te begrijpen wat nu tot dat extra mooie resultaat leidde. Dit is het recept van de mazzel, die, wat mij betreft, tot een perfecte velouté leidde.

De kwaliteit van deze soep zit in twee dingen. Het eerste ding heet geduld: de courgettes moeten langzaam tot een moes gebakken

worden. Het tweede ding heet olijfolie, maar dan niet lullig beetje: iets meer dan een half theeglas.

Het zacht en langzaam bakken van de courgettes verhoogt de smaak en de hoeveelheid olie waarin je deze bakt zorgt bij het vermalen van de courgettes voor een fluweelzachte toevoeging, die vergelijkbaar is met die van een goede mayonaise.


Banner
Bereiding
Ingrediënten
Drie flinke courgettes, in stukjes gesneden
Half fijn gesnipperd ui
Paar blaadjes basilicum, een paar blaadjes mint, bij voorkeur vers
Zout en peper
Grote hand verse spinaziebladeren
Geraspte citroenschil van een halve citroen
een halve citroen
zout peper en olijfolie
drie groentebouillonblokjes (anderhalf liter bouillon)
250 gram zure room
glaasje witte wijn
Bereiding
Example

Snij de kop een de staart van de courgettes en gooi deze weg. Snij de rest in stukken. Snipper het ui in kleine stukjes en bak deze samen met de courgettes op een zacht vuur, gedurende een uur in olijfolie. Roer eens in de vijf a tien minuten door de pan.



Rasp een halve citroen nadat je de courgettes op het vuur hebt gezet en voeg het schaafsel eraan toe. (net als peper en zout overigens). Doe na een half uur ook de hand met spinazie (hoe wilder, hoe beter) in de pan.

Na een uur zul je zien dat de courgettes heel zacht zijn geworden. Gebruik nu de staafmixer om deze tot een homogene moes te maken. Mix gerust nog even door, nadat je denkt dat verder niet nodig is. Hoe langer je mixt, hoe zachter straks de veloute gaat worden. Voeg er nu anderhalf liter bouillon toe aan de moes en mix nog even door.

Voeg nu de citroensap en de witte wijn toe en breng de soep aan de kook. Laat deze even doorkoken en haal de pan van het vuur. Doe nu de zure room in de pan en meng dit alles nog een keer met de staafmixer. De soep is klaar om te serveren.