Banner
Hutspot - een beetje anders


De aardappel is van oorsprong een Amerikaanse knolvrucht. Meegebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Na de eerste Europese oogsten vonden de middeleeuwse Europeanen het maar een knol van niets: goed voor de varkens. Heel geleidelijk - maar niet eerder dan in het begin van de 19e eeuw - veroverder de aardappel de huishoudens en werd het dagelijkse kost in Noord Europa. Hutspot is heel wat ouder dan de aardappel. Eén van de eerste vermeldingen van hutspot gaat over de inhoud van een ketel die door de Spanjaarden in 1574 op de Lammenschans werd achtergelaten. 'Hutspot', zeiden de Leidenaren, De ketel bevatte wortelen, pastinaak, uien en vlees. Zouden ze zo vroeger hutspot hebben gemaakt? Of was er nog iets anders mogelijk?

Koolraab en knolsderij - geen aardappelen
Example


De afgelopen winter ben ik een paar keer met koolraap en knolselderij in de weer geweest. Groenten die wel al bekend in Nederland waren voor de komst van de aardappel. Het zachte garen van deze knollen bracht mij op de gedachte om eens te proberen een hutspot te maken van knolselderij, koolraap, wortelen en ui. Waarschijnlijk een van de varianten die wel mogelijk was om Hutspot te maken voordat de aardappel Nederland veroverde...

Het experiment slaagde. Wat? Het was veel lekkerder dan de hutspot met aardappelen! Een gelukkige gedachte. Nu ben ik helemaal niet van de Hollandse potten, maar zo gemaakt - kan er één of twee per winterseizoen eten. Enfin, probeer het eens zou ik zeggen. Moeilijk is het niet....

Bereiden
Example


1 knolselderij
1 koolraap
1 ui
1 spaans pepertje
400 gram wortelen

Snij de knolselderij en de koolraap in blokjes, snij de wortele in stukken evenals de ui en het spaanse pepertje.

Doe wat olie in de pan en doe alles erbij. De uien onderop. Deksel op de pan en alles op het allerzachtse vuur laten uitbakken tot het zacht is.

Staafmixer erop - of de stamper - even vermalen of stampen tot een grove moes en daar is de stamppot. Worst erbij en een glas zeer droge witte wijn; mag wat zurig zijn.

Eet smakelijk.