pompoensoep met champignons, noten en ravioli
Vélouté de potiron


Met vriend E. wordt soms samen gekookt. Da's gezellig. We ruimen er één avond en één dag voor in. De avond is voorbespreking (sommigen zeggen voorbesprenkeling - er is grond voor deze verhaspeling) waarin we koken ingewikkeld (thema, kleur, gekke recepten) maken. Maar dan weten we wat we willen, en da´s ook wat waard!

De dag wordt besteed aan koffie met boodschappenlijstje, boodschappen doen (markt, ingewikkelde winkels) en koken. Dan 's avonds ontvangen wij het gezelschap die het diner verrijkt met meegebrachte drank en spelletjes. Zoiets gebeurt een paar keer per jaar.

In voorbereiding op een dergelijke avond, rommelde ik wat in de keuken voor een herfst/winterrecept. Eerst kookte ik in het hoofd, toen volgde de proefuitvoering. En na een paar happen werd ik enthousiast. Het recept is goed. Ook goed voor het kerstdiner. Het is een soepje met cachet. In het chique: Vélouté de potiron aux cèpes, noix et ravioli.

geschilde pompoen
Ingrediënten

700 gram pompoen
1 liter bouillon
zout, peper
walnoten
cèpes (eekhoorntjesbrood)
ravioli
peterselie
knoflook

Ravioli kun je zelf maken. Maar ach, er zijn supermarkten met heel aardige ravioli. De ravioli mag wel contrasteren met een soep die licht zoet zal smaken


stukjes pompoen
Bereiden
Pompoensoep met walnoot

Schil de pompoen en snijd deze in stukjes. Bak deze op het allerzachtste vuur ruim in olie (dat mag met olijfolie, we bakken zachtjes), zout en peper. Na een uur is de pompoenzacht geworden.

Voeg een klein beetje bouillon toe en maak van de pompoen nu een puree (met de staafmixer gaat dat natuurlijk makkelijk). Voeg daarna langzaam de rest van de bouillon toe en je zult zien dat er een prachtige crême ontstaat. De velouté is klaar.

Bak nu per bord een schijfje eekhoorntjesbrood (als je ze droog hebt gekookt, dan moet je deze één minuut van te voren laten wellen) in olie met knoflook.

Bak per bord twee stukjes ravioli (met geitenkaas, maar anders is ook mogelijk) mee met het eekhoorntjesbrood (deze moet je iets langer doorbakken).

Schenk de soep in een bord en leg daarin de ravioli, het eekhoorntjesbrood en een halve walnoot. Beetje groen (peterselie) erbij, streepje room erover uitschenken en je kunt de vélouté serveren. Een droge witte wijn erbij maakt het compleet...

pompoensoep met champignons, noten en ravioli