Banner
Salade Nicoise


Met een restje rijst kan je de zon weer in huis halen. Dit is een simpel recept voor wanneer je wat rijst over hebt, geen zin om te koken en toch voedzaam wil eten. Of wanneer je het zonde vindt om iets weg te gooien. Ik at dit voor de eerste keer in Nice. Misschien smaakte het daar-daarom wel zo lekker, dat ik het recept nooit ben vergeten.

In de loop der jaren heb ik wel het oorspronkelijke recept aangepast. Ik heb in de vinaigrette de azijn vervangen door citroen, dat maakt het de salade net even frisser - niet bijster origineel, maar gewoon gejat uit de Libanese keuken waarin deze salade een variant kent: Taboulet.

In taboulet zitten dezelfde ingrediënten, maar is alles kleiner gesneden en de rijst is vervangen door bulgur. En de Libanezen strooien overvloedig met mint in de Taboulet, maar dat gaat overheersen en vind ik niet zo lekker. Zo is het beter....

Ingrediënten
Example
Restje rijst
Tomaten
Komkommers
Ui
Paprika's
Peterselie
Blikje tonijn (op water)
Ei
Zwarte olijven
citroen
olijfolie
Andere groenten (knapperig gekookt)
Bereiden
Example
Kook een aantal eieren (1 ei per persoon) en terwijl de eieren staan te koken snij je de de tomaten in blokjes en daarna de komkommers (met schil, dat houdt ze knapperig). Die leg je in een schaal. Doe hetzelfde met de paprika's en meng nu (lekker met je handen, da's beter) de rijst door de groenten in de kom.
Voeg zout en peper naar smaak toe. Snij een uitje (niet te veel) in dunne ringen en meng dat ook door de salade. Heb je nog wat boontjes over dan past dat ook uitstekend in de salade. Breek de tonijn in brokken en meng deze ook door de salade.

Pers een citroen uit en giet de jus over de salade en daarna de olijfolie. Nog even met je handen erdoor heen en je bent bijna klaar. Nu kun je de eieren pellen en in de helft gesneden boven op de salade leggen, met wat twijgjes peterselie.
Neem nu eerst een glaasje wijn en wacht even voordat je aan de salade begint. In deze tijd vermengen de smaken zich, en komt er op de bodem van de schaal een mooie aromatische saus van met name het vocht uit de tomaten,citroen en olie. Het Franse geheim der salades is: niet zuinig zijn met de azijn en de olie. Maar dat heb ik al voor je opgelost door er het sap van een hele citroen in de salade te doen. Kun je straks lekker soppen met het brood dat je ernaast serveert...