Banner
Vegetarische (linzen) köfte


Ik lees graag restaurantrecensies. En daarna schrijf ik in mijn hoofd: ernaartoe of nietdoen. Omdat we een vegetariër in huis hebben, ben ik ook altijd geïnteresseerd de beoordeling van het onvlezige deel van de menukaart.

Vegetariërs komen er bijna altijd bekaaid vanaf. Er zijn maar weinig restaurants die er echt van wat van weten te maken, als ze het met een ingrediëntje minder af moeten. Nu las ik laatst een lovende recensie voor een vegetarisch restaurant omdat ze de groenten zo goed kookten. Tja, daar gaan we dus niet naartoe. En de recensent, nou ja, diens werk lezen we voortaan met een korrel zout.

Koken-met-minder is juist leuk. Het geeft wat meer ruimte aan de fantasie en het kruiden van de maaltijd. Franse koks kunnen niet tegen koken met minder en vinden iedereen die geen diertjes wil eten geestelijk minder valide. Ze schieten ervan in de stress, een stress die dan weer opgelost wordt met de omelet. Je moet er wel wat van maken, als je achter het fornuis van een restaurant staat, niet...

Om van linzen een soort gehaktballetjes te maken, had ik al vaker geëxperimenteerd, maar het koste wat meer tijd dan gewoonlijk om de goede consistentie te komen. Een tip bracht mij verder. Beetje rijst toevoegen en met de hand kneden. Dus daarom werd het eerder niet wat ik ervan verwachtte. Ik werk nu eenmaal graag met keukenmachines. Foutje, voortaan met de hand kneden dus (uien raspen, moet naar het schijnt ook met de hand).

Banner
Bereiden
Ingrediënten
Example

Een groot glas linzen
Half glas glas rijst
Half glas paneermeel
Een gesnipperd ui
Een geraspte wortel
Twee eieren
Half glas fijngehakte peterselie
Een theelepel komijn
Halve versnipperde tomaat
Zout en peper
Bereiden
Example

Kook de linzen in groentenbouillon water tot ze gaar zijn (linzen kun je zonder voor te weken koken, maar als je wat extra tijd heeft, laat ze dan wèl voorweken, want dat verkort de kooktijd - 4 uur is een goede voorweektijd). Linzen worden extra lekker als je op het laatst er een beetje wijn aan toevoegt. Afgieten en koud laten worden.

Kook de rijst in groentenbouillon totdat deze gaar is, Ook afgieten en koud laten worden.

Fruit het ui samen met de geraspte wortel gedurende 5 minuten
Hak een bosje peterselie fijn
Vermeng deze ingrediënten met de eieren, komijn en zout en peper en kneed nu alles door elkaar. Voeg eventueel wat paneermeel toe als je het idee hebt dat de massa nog te vochtig is.
Example
Nu kun je het mengsel tot balletjes ter grote van een flinke walnoot rollen of tot mini menhirs. Of tot kleine schijfjes: je bent nu de beeldhouwer. Je kunt ze nog even paneren, maar direct bakken kan ook.

Bak de köfte op een matig-zacht vuur in olie totdat ze mooi bruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Heb je de köftes aan de buitenkant gepaneerd, vervang dan regelmatig de olie waarin je bakt - verbrand paneermeel is niet lekker.

Wil je wat meer pit in deze köfte - doe er dan pulbiber in, rode pepervlokken, die je kan krijgen bij de Turkse kruidenier.

Serveer de köfte met salade in een wrap. Eet smakelijk!